miercuri, 12 mai 2010

comentarii

Comentariul săptămânii 01-07.04.2008


Ne-am obişnuit de prea mult timp cu comportamentul arogant al lucrătorilor de la diferite ghişee. Aceşti ,,mici dumnezei” pe pământ care ne hotărăsc soarta la un anumit moment, uită cu desăvârşire sau nici măcar nu concep că rolul lor acolo este de a veni în întâmpinarea problemelor cetăţenilor, din banii cărora unii sunt plătiţi.
Ba mai mult, unii dintre ei dau dovadă de o crasă nesimţire, incompetenţă, ignoranţă şi multă aroganţă. Fiecare dintre noi a avut ocazia să se confrunte cu astfel de exemplare umane. Îşi ascund incompetenţa în spatele geamurilor ghişeelor, privind cu satisfacţie bolnavă la cel din faţa lui obligat să se aplece cât mai mult pentru a putea să-i vorbească cât mai frumos pentru a nu-i enerva. Convinşi că au fost, sunt şi vor fi în continuare lipiţi veşnic de scaunele tot mai mici pentru greutatea lor….corporală, tratează cu dispreţ pe toţi cei care îndrăznesc să îi tulbure cu vreo problemă din cititul ziarului sau din ,,solitaire”-ul cotidian. ,,Vino mâine !”, ,,Nu se poate !”, ,,Aşteaptă, dom’le ! Nu vezi că am treabă ?” . Sunt replici care auzindu-le, ne-au exasperat de multe ori, în multe dintre instituţiile de stat, dar şi particulare. Se pare, însă că situaţia e pe cale să se schimbe şi că, încet-încet, se întrevede o schimbare de atitudine în acest sens. Pentru că, în acest ,,ocean” de incompetenţă şi lipsă de respect pentru cetăţeni, mai există şi mici ,,insule” de profesionalism şi atitudine pozitivă în relaţiile cu contribuabilii sau clienţii. Personal, am descoperit cu plăcere o astfel de atitudine într-una din instituţiile bancare din oraşul nostru. Sigur că întotdeauna e loc de mai bine în acest domeniu al relaţiilor publice, a atragerii de clienţi, dar cred că important e să faci primul pas, pentru ca acel cetăţean, care-ţi trece pragul, indiferent în ce calitate, să se simtă respectat şi tratat aşa cum se cuvine. De aceea, consider că toţi cei care au înţeles că e timpul să-şi schimbe atitudinea faţă de relaţiile cu cetăţenii, trebuie apreciaţi şi felicitaţi pentru asta.
Mai avem mult de aşteptat până acest fenomen va fi general, dar aceasta se va întâmpla numai dacă, aceşti mici paşi către normalitate vor fi urmaţi de alţii într-un ritm mult mai susţinut. Pentru că, în astfel de situaţii, românul spune că, dacă tot ne iau banii la impozite, rate sau altele, măcar să ni-i ia cu zâmbetul pe buze. Că poate aşa nu ne-ar mai părea rău că-i dăm !

Viorel Dodan
30.03.2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu