miercuri, 12 mai 2010

Comentariul săptămânii 03.12-09.12.2008

,,Limba noastră-i o comoară”… Aşa spune un vers dintr-o poezie închinată limbii române.
Dar, spre deosebire de comoară, care după ce este descoperită i se pune în valoare frumuseţea, pentru unii ar trebui ca această comoară a limbii române să rămână îngropată, pentru a nu fi batjocorită şi siluită de tot felul de agramaţi.
Peste tot vedem indivizi cu pretenţii de ,,literaţi” care ne spun cu fraze sforăitoare un mare…nimic. Un nimic ambalat în cuvinte strălucitoare care ne iau ochii şi ne abat atenţia de la incultura lor. La o analiză atentă a discursului lor, vedem că el ascunde o ignoranţă crasă, vecină cu prostia. De la fetiţele sumar îmbrăcate cititoare de cifre pe prompter, ce ţopăie jalnic având pretenţii de dive nu putem avea mari aşteptări. Ele aşa sunt! Acela e scopul lor, pur vizual! Nu trebuie să fie şi deştepte. Ar fi deja prea mult pentru ele! Dar ce ne facem cu ceilalţi care la adăpostul calităţilor oficiale pe care le au, ne spun o mulţime de nonsensuri pe care se presupune că noi să le luăm în considerare, tocmai fiindcă vin de la ,,persoane avizate”. Şi mă gândesc aici la (unii) , moderatori de televiziune, presă scrisă sau de radio, cu mare impact la publicul ascultător sau cititor. Aşa zişi formatori de caractere şi personalităţi în cadrul unor emisiuni, aceştia nu se ridică nici măcar la înălţimea unor începători. Aceştia îşi închipuie că sunt vedete, că pământul se învârte în jurul lor, ei fiind un centru al universului lor imaginar. Ceea ce e mai rău e că nu-şi dau seama de asta, ceea ce-i face şi mai penibili. Sub masca ,,erudiţiei”, se ascunde de cele mai multe ori un mare ,,zero”, atât profesional cât şi uman. În astfel de indivizi întâlnim cele trei stări de agregare la un loc: ,,gazoşi” de la atâtea aere şi ,,răşini” pe care le au în cap, ,,lichizi” când e vorba să abordeze lucruri concrete şi ,,solizi” în ceea ce priveşte materialul din care este făcută cutia lor craniană….
Ar fi inutil să dau exemplu de cazuri concrete. Ar fi nedrept să îi scot din acel anonimat în care trăiesc şi să-i fac ,,vedete”, chiar şi pentru a-i da exemplu negativ. Fiecare din noi ne-am întâlnit măcar o dată cu astfel de ,,exemplare”. Şi de fiecare dată ne-am minunat de ,,calităţile” lor sau am dat din mână a lehamite. Dormiţi în pace, ,,vedetelor”! Fiţi ,,regi” în lumea voastră mică! Dar nu mai încercaţi să fiţi altfel decât păreţi! Fiţi voi înşivă!

Viorel Dodan
01.12.2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu