miercuri, 12 mai 2010

Comentariul săptămânii


Până la urmă, n-am de ales şi trebuie să vorbesc şi eu, ca toată lumea, despre nenorocita asta de taxa auto, care ne mănâncă zilele, ne tulbură visele şi ne consumă energiile.
Prima dată am fost minţiţi pe faţă, în cel mai josnic mod posibil, cum că e taxă de mediu când de fapt era fiscală. Acum ni se spune că de-abia acum e de mediu, că fondurile obţinute vor ajuta la protecţia mediului, că prin asta ţara noastră va deveni vreo ,,Elveţie a estului”. Tehnic vorbind, modul de aplicare a acestei taxe sfidează nu numai normele bunului simţ ci şi legile fizicii. Ni se spune că o maşină nouă e taxată mai mult pentru că, având o durată mai mare de funcţionare, poluează mai mult în timp. Pe când cele mai vechi, din acelaşi motiv, poluează mai puţin. A mers vreodată nenea expertu’ ăla de mediu, sau ăla de s-a gândit la treaba asta, cu maşina pe drumurile patriei în spatele unor basculante, camioane sau autobuze vechi ? A înghiţit el fumul de la un astfel de vehicul ? Io zic că nu, că altfel vedea atunci taxa asta! Adică printre lacrimi şi înjurături pur româneşti! Ar fi văzut cum în câteva secunde, pierzi zile din viaţă din cauza unor astfel de maşini care poluează într-o oră cât 10 într-o lună. Păi, băi nene! Ăla care te-ai ocupat de treaba asta, şi tu ăla care ai luat-o în serios! Cum poţi să compari o maşină nouă sau una chiar şi de 5 ani vechime cu ..,,furnalele pe roţi” din trafic? Pune, nene, taxe pe astea mai întâi, obligă-i cumva pe proprietarii lor să se încadreze în normele alea de poluare de care zici şi după aia dă şi în noi, ăştilalţi! Ca să nu mai zic că nu se compară maşinile rulate ,,afară” cu cele ,,maltratate” pe şoselele din ţară! Faceţi, băieţi, drumuri ca lumea, autostrăzi, chiar puneţi taxe pentru astea din urmă, da’ măcar faceţi-le! După aia mai vorbim şi de taxe! Aveţi nevoie de bani la buget? Spuneţi măi băieţi, aşa, nu vă jenaţi! Ar fi mai cinstit, decât să ne ,,aburiţi”cu scheme şi manevre financiare! Minţiţi-ne frumos, că trebuie bani pentru pensii, pentru salarii şi poate aşa vă credem. Că, vorba aia:,,trădare să fie, da’ s-o ştim şi noi”.
Ce mai contează o taxă în plus pe lângă cele deja foarte multe pe care le plătim? Că noi românii doar aşa ne simţim bine: când plătim impozite şi taxe! E raţiunea noastră de a fi ! ,,It’s our way of life”! Ca să ne simţim bine, mai plătim o taxă şi dacă n-avem, o inventăm!…De la noi, pentru voi, fără număr, următoarea dedicaţie dintr-o reclamă tv.:,,Give a little bit of …mmm….for you!” Se ştie!

Şoferu’ supărat rău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu