miercuri, 12 mai 2010

Comentariul săptămânii 21.01-27.01.2009

Dacă se mai îndoia cineva că ruşii n-au atâta ,,sânge în instalaţie” încât să se pună rău cu o Europă întreagă, iată că s-au înşelat! Numai că prin ,,instalaţia” lor curge momentan gaz. Mult gaz!
Şi de acest gaz al comuniştilor ruşi depinde confortul capitaliştilor europeni care nu-şi permit să ridice tonul la ruşi în această dispută a lor cu Ucraina, pentru a nu li se diminua acest confort. În schimb, am văzut un Putin care ne privea tăios cu o privire care trecea parcă prin ecranul tv. şi ne îngheţa sângele în vene. Nu e clar încă cine are dreptate în acest război economic. Ce e clar însă, e faptul că Rusia a ţinut să arate Europei şi lumii întregi că nu are scrupule când e vorba de interesele sale economice. Din nou, ca de atâtea ori în istorie, România este la mijloc în acest conflict ruso-ucrainean. Noii noştri guvernanţi au fost luaţi ca din oală de această primă provocare a mandatului lor. Însă, au făcut toate eforturile, prin toate mijloacele, să ne convingă că România nu va avea probleme din cauza întreruperii gazului rusesc. Aflăm cu această ocazie că acest gaz contează într-o proportie de 35-40% din totalul gazului consumat de ţara noastră şi că nu suntem atât de dependenţi de el. Că avem rezerve suficiente în depozitele subterane, că se poate mări producţia internă, etc. În sfârşit, ideea e că nu prea ne va afecta treaba asta. Totuşi, ca un cetăţean al acestei oaze de bunăstare şi independenţă energetică, nu pot să nu-mi pun unele întrebări. :
1. Dacă ne asigurăm peste 60% din necesar din surse proprii, iar gazul din import e atât de puţin cantitativ, de ce ne plângem mereu că ruşii măresc mereu preţul?
2. Este gazul lor mai bun decât al nostru încât nu se poate fără el?
3. A fost Ceauşescu băiat deştept când a făcut atâtea termo şi hidrocentrale ca alternative la gazul rusesc tocmai pentru a reduce dependenţa de acesta ?
4. A gândit oare el, Ceauşescu, că mai devreme sau mai târziu se va ajunge aici ?
Multe ar mai fi aceste întrebări despre cum şi de unde ni se trage această relativă independenţă energetică…Oricum, pe moment noi, românii ne-am liniştit ! Pentru că am văzut cum bravul nostru preşedinte şi-a luat inima-n dinţi şi l-a sunat direct pe ,,obraznicul’’ ăla de Putin. Nu pe şeful lui, pe Medvedev, ci pe el, pe Putin! Ce mai contează că nu e conform uzanţelor diplomatice ? Omu’ a marcat la capitolul iniţiativă şi tupeu. Păi să ştie ,,gaspadin Putin’’ ce vecin are! Nici nu mai contează că poate într-devăr ucrainenii chiar au furat gazul din ţevile ruşilor. Sau că au încercat să-i şantajeze pe aceştia, doar-doar vor obţine un preţ mai mic. Tot ce contează acum e că Europa a început să-şi pună întrebări despre viitorul ei energetic.
În cele din urmă, părţile s-au înţeles şi Europa va ,,arde gazul’’ în continuare. Dar Rusia a demonstrat ceea ce trebuia demnostrat. Adică faptul că atâtea instituţii cu denumiri sforăitoare ca U.E, Consiliul Europei, NATO şi altele, nu înseamnă nimic fără ,,fâsâiala’’ cu miros de mercaptan a ruşilor.

Viorel Dodan
17.01.2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu