miercuri, 12 mai 2010

Comentariul săptămânii 05.11-11.11.2008

,,Vând soţie, an fabricaţie 1993, bine întreţinută”. Acest anunţ a apărut nu demult pe un site de vânzări maşini second-hand. Tipu’ care l-a postat, susţine că a vrut să facă o glumă, dar nu a reuşit decât să atragă atenţia asupra sa…
Nu ştiu dacă o fi avut solicitări pentru nevasta lui din ”93, chiar aşa bine întreţinută cum zice el! Că, vorba aia : cine mai vrea o nevastă în plus, care, pe deasupra mai e şi ,,rulată” în ţară? O maşină în plus ar mai merge, dar o nevastă second-hand? Măcar dac-ar fi fost cu 0 km….
Datorită avântului pe care l-au luat vânzările de maşini noi sau second-hand, s-a ajuns să se confunde pasiunea pentru acestea cu pasiunea pentru femei…Astfel, mai trendy e ca acum să-ţi iei nevasta în ,,leasing”. După ce ai făcut ceva ,,km” cu ea, o schimbi!..Că nu mai rentează să bagi bani în ea: ba ,,scârţâie” că vrea la mă-sa, ba că vrea ,,benzină” scumpă de la benzinăriile ,,Chanel”, ba vrea s-o încalţi cu ,,cauciucuri” Jimmy Chu, ba că nu i-ai mai ,,schimbat uleiul” la timp şi în plus, începe să ,,pape”cam mult la ,,sută”, să ,,claxoneze” fără rost şi mai dă şi ,,noxe”…. Dar dacă-i umbli puţin la ,,avans” şi-i dai o ,,talpă” până la ,,blană”, începe să ,,toarcă” frumos şi ,,rotund”, îşi ia ,,demaraj” şi-şi revine imediat… E foarte important ca un proprietar de maşină (sau nevastă) să ştie ce nevoi are proprietatea sa, dar mai ales să i le şi satisfacă. Pentru că altfel, ambele te lasă-n drum când ţi-e lumea mai dragă! Până vine altul care ştie cum şi unde să umble şi pleacă cu ea!…De unde se vede că nu e de ajuns doar să-i ,,pompezi” benzină şi ,,s-o calci până la blană”. Trebuie să-i mai iei şi nişte ,,bijuterii”: nişte ,,capace de roţi” metalizate pe cap, nişte ,,simeringuri” în urechi, nişte ,,huse” Armani sau orice fel de alte ,,ornamente” exterioare…Nu-i mai puţin adevărat că după un timp, orice proprietar de maşină sau de nevastă, începe să vadă şi defectele proprietăţii sale. I se pare dintr-o dată, că ,,actuala” se poate înscrie cu succes în programul ,,Rabla”…Şi atunci, ochii-i fug după alte ,,piese” noi din traficul autohton. Şi slavă domnului, piaţa e mare! Vezi câte una pe stradă …belea! ,,Portbagaj” ridicat, ,,faruri de ceaţă”, ,,airbag-uri” şofer şi pasager, vopsită ,,metalizat”, zici că e ,,nouă”, cu 0 km. Are şi ,,aere”, iar dacă-ţi mai dă şi nişte ,,flash-uri”, îţi ia ochii! Totuşi ca un cunoscător ce eşti, nu ,,te dai pe faţă”: îi dai ocol, o studiezi şi din spate şi din faţă, o pipăi, o verifici la ,,cartea tehnică” şi ,,certificatul de înmatriculare”, o întrebi ce ,,euro” are….Bineînţeles că îţi va spune că e,,euro 4”, că nu consumă mult, că ,,se-nfige” la drum, că are ,,catalizator” şi alte vrăjeli, doar-doar pui botu’ ! Tu îi spui că e ,,noneuro”, iar ea jignită, ,,tuşeşte” şi scoate fum pe ,,eşapament” că nu se dă pe una ,,nouă”, alea-alea... După care o întrebi cu tupeu: Când ţi-ai făcut RAR-ul ultima dată? Şi ea îţi arată „certificatul de înmatriculare” în care spune că toţi ,,kilometrii” ei sunt reali şi că i-a făcut prin Italia, Spania, Germania… Ce mai! Super ,,maşină”! Dar după ce ai dat o ,,tură” cu ea, vezi că are ,,kilometri” la greu, au ,,obosit-o” mulţi alţii înaintea ta care i-au dat kilometrajul înapoi şi i-au dat ,,viteză”, are ,,planetarele” strâmbe de cât a ,,muncit” şi că s-a ,,făcut la bot” doar pentru a se mai ,,vinde” la colţ de stradă. Ce mai! Tipa nu mai e demult ,,second hand” ci e ,,multi-hand”!
După toată această aventură, ajungi la concluzia că tot cea pe care o ai deja e mai bună! Măcar îi ştii ,,defectele”, ştii cum şi când să umbli cu ea, ce ,,ulei” şi ce ,,benzină” îi trebuie, cât trebuie s-o ,,calci” ca să se ,,aşeze” la drum, cât consumă, ce faci când i se ,,urcă apa” repede şi câte ,,greutăţi” poate să ducă ….

Viorel Dodan
02.11.2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu