miercuri, 12 mai 2010

Comentariul săptămânii 06.05-12.05.2008

Am urmărit deunăzi pe toate canalele tv. reportaje despre austriacul a cărui faptă a oripilat o lume întreagă. Am aflat astfel cu stupoare de ce poate fi în stare o fiinţă umană.
Dar mai ales am aflat până unde poate merge ignoranţa şi indiferenţa semenilor noştri, într-o ţară care se presupune a fi mult mai civilizată decât altele. Uite că în ţara în care s-au născut creatorii valsurilor, în care se află o adevărată tradiţie a aristocraţiei trecute şi moderne, într-o ţară în care civilizaţia şi simbolurile culturale se află la tot pasul, există şi astfel de specimene umane de cea mai joasă speţă ! N-o să mai reamintesc acum faptele acestuia, ştim cu toţii ce s-a întâmplat. Ceea ce vreau să constat e diferenţa de imagine şi de atitudine a mass-media naţionale şi străine. Dacă în cazul românului care se presupune că a ucis-o pe italiancă anul trecut, cu toţii ne arătau acuzatori cu degetul, aruncându-ne în cârcă toate relele făcute şi nefăcute în ţările pe unde se aflau români, acum constat o oarecare detaşare, chiar o oarecare înţelegere (dacă poate fi vorba de aşa ceva, în acest caz). Presa nu mai ţipă la fel de tare, ziarele sunt oarecum reţinute în articolele lor, deşi fapta în sine o întrece în cruzime şi cinism pe cea a respectivului cetăţean român. Asta pentru că, probabil a existat o anume cenzură de bun simţ din partea ziariştilor din cauză că Austria nu e România….Sau poate că respectivul, deşi era el criminal şi psihopat era totuşi ,,de-al lor”. Sau poate că există o diferenţă între sângele nostru latin, năvalnic şi fierbinte şi cel prusac, albastru şi nobil. Popoare diferite, tratamente diferite….
A! Şi mai e ceva ! În timp ce România şi-a turnat cenuşă-n cap peste tot pe unde s-a putut şi şi-a acceptat cu oarecare umilinţă situaţia în care s-a aflat la un moment dat, după toată această tărăşenie, Austria a angajat fonduri şi firme prin care să-şi reabiliteze imaginea idilică până atunci . Fapt care înseamnă mult şi care subliniază încă odată diferenţa de abordare a drepturilor cetăţenilor şi a imaginii unei ţări în lume.

Viorel Dodan
05.05. 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu