miercuri, 12 mai 2010

Comentariul săptămânii 10.12-16.12.2008

Deşi alegerile pentru Parlamentul uninominal s-au încheiat de o săptămână, nici acum nu ştim cine o să ne mai ,,păstorească” în următorii patru ani.
Am sperat că acest vot uninominal va limpezi lucrurile în viaţa politică a României. Dar se vede treaba că mai mult a încurcat-o. Şi din câte se pare, nici cei care au votat acest nou sistem nu mai sunt mulţumiţi de el. Unii şi-au luat o mare ţeapăăă!...Alţii, precum însuşi Tăriceanu au tremurat la gândul că ar putea să nu ,,se aleagă”. Dar vorba aia: ,,Nu se făţea, mă-ntzeledzi, ca tocmai eu să rămân fără coledzi! Nu se putea, neicusorule! “ Au fost şi destui de-ăştia de-alde Agamiţă Dandanache care au candidat aşa…ca să-şi facă o plăcere sau dintr-un impuls de moment. Şi spre surprinderea lor, după acea redistribuire s-au trezit că sunt parlamentari, în ciuda altora mult mai ,,grei” din politică. De data asta, fiecare din cei trei mari actori politici şi-au însuşit câte o ,,felie” din voturile populaţiei. PD-L-ul şi PSD-ul au luat ,,caimacul”, iar PNL-ul a ajuns să se bucure că după patru ani de guvernare a luat un procent de aproximativ 22% şi că ăsta e cel mai bun scor al PNL de după revoluţie. Paradoxal, acest ,,cel mai bun scor” nu prea le garantează că vor fi la guvernare, în ciuda parteneriatului cu UDMR.
Ba mai mult, aceşti parteneri minoritari de conjunctură, îi vor trăda la primul semn că ar avea certitudinea că vor fi băgaţi în seamă, că vor intra la guvernare, indiferent cu cine s-ar alia. În toată această ,,vâltoare” apare o nouă idee prin care se vrea schimbarea Constituţiei. Dintr-o dată, Constituţia încurcă treburile în ţara asta şi în loc ca politicienii să se plieze pe cerinţele ei, hotărăsc că aceasta trebuie să se schimbe după cum vor ,,înălţimile lor”. Aşa că, după ce se vor fi instalat fiecare la locul său, la guvernare sau în opoziţie, vor avea ei ac de cojocul acestei pârdalnice Constituţii care le pune atâtea piedici în drumul lor către bunăstare! Noroc cu ,,marele Băsescu” care a hotărât că după aceste alegeri au ieşit doi câştigători: cel moral, PSD şi cel constituţional, PD-L. Ceea ce sfidează toate legile oricărei întreceri, care spun că învingător poate fi doar unul singur! Iar acum cei doi câştigători se luptă să-şi facă loc amândoi pe podiumul de premiere, pentru a primi o singură medalie, aceea a guvernării.
Astfel, cei doi câştigători vor uita vremurile când îşi dădeau la ,,gioale” prin toate mijloacele şi afişează acum rânjetul victoriei. Conflictele dintre ei au fost îngropate sub un strat subţire de ,,responsabilitate pentru soarta ţării în vremuri de criză”. De fapt, ambii ,,inculpaţi” sunt prea disperaţi de putere ca să mai poată rezista în opoziţie, ceea ce i-a făcut să-şi ,,bage picioarele” în toate principiile şi incompatibilităţile care-i despărţeau până nu demult.
La ora când scriu aceste rânduri, se pare că PSD-ul va face ,,echipă” şi guvern cu PD-L-ul, iar marele PNL va ,,freca banca” opoziţiei până îşi va aduce aminte Băse. Iar UDMR-ul va fi, bineînţeles şi el prezent la masa guvernării, chiar dacă va primi doar resturile rămase din marele ciolan al acesteia. Dar, după cum am văzut până acum, nimic nu e ceea ce pare, iar adevărul este întotdeauna dincolo de noi!

Viorel Dodan
08.12.2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu