miercuri, 12 mai 2010

Comentariul de weekend 03-05.04.2008

Mă întreb de multe ori, urmărind o anumită emisiune TV, dacă ceea ce spun unii analişti politici, este adevărat. Dacă toate părerile lor exprimate la ore târzii în noapte, pot avea un fundament valabil.
Ascultându-le părerile, mi-am pus întrebarea : cum de asemenea oameni competenţi nu sunt ascultaţi şi nu se ţine cont de părerile lor atât de convingător exprimate ? Să fie oare aceste păreri ale lor mai valabile decât ale celor pe care-i critică ?
Eu aşa înţeleg, ascultându-i şi văzându-i pe domnii Stan şi Cristoiu, despicând firul în patru la o emisiune de noapte. Constat exaltarea şi patima pe care o pune în afirmaţiile sale, domnul Valentin Stan, argumentele sale susţinute cu ,,file-ul audio” şi articole din legi şi tratate internaţionale. Criticând dur pe toată lumea, de la ministru de externe, la prim-ministru şi până la preşedinte, respectivul domn, dă impresia că ar putea fi un foarte bun ministru de externe…sau prim-ministru…sau chiar preşedinte. Pe alocuri amuzant sau chiar ridicol, făcând rating seară de seară acelei televiziuni, induce părerea că toată politica românească e total greşită, făcută de oameni care fac compromisuri în incompetenţa lor, punând în pericol securitatea naţională. În schimb, tot ceea ce afirmă acesta, ar trebui să şi credem, ca fiind adevărul absolut, singura cale de urmat pentru România. Mult mai calm, dar la fel de acid în remarcile sale, domnul Cristoiu pare o verigă de legătură dintre vechea generaţie a ziariştilor comunişti (ceea ce şi recunoaşte) şi cei de astăzi . Judecând după analizele celor doi, am putea crede că totul merge rău în ţara asta, că există două feţe ale politicii: una ascunsă, prost făcută dar promovată oficial ca fiind partea frumoasă a acesteia şi cealaltă faţă a ei, aceea pe care ne-o prezintă cei doi domni, urâtă, dizgraţioasă, plină de compromisuri dar reală, adevărata politică, din spatele cortinei de catifea a diplomaţiei…..
Acum, văzând ce fel de oameni ne conduc şi gândindu-ne ce fel de oameni există în anumite posturi importante de conducere, la toate nivelele administraţiei, cred că părerile lor, oricât de şocante ar fi, pot fi adevărate la un moment dat. Lăsând la o parte partizanatul politic al unuia sau altuia, nu pot să nu mă gândesc: şi dacă au dreptate?



Viorel Dodan
03.04.2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu